Description
W naszej kuchni wciąż najczęściej używany jest pieprz czarny, który powstaje po wysuszeniu dojrzałych owoców. Coraz większą popularnością cieszą się również inne rodzaje przyprawy: zielony (to owoce zebrane przed dojrzeniem, zwykle sprzedawane w zalewie octowej) oraz biały (otrzymywany przez moczenie, suszenie i usunięcie zewnętrznej łuski dojrzałych owoców). Odmiany pieprzu różnią się intensywnością smaku, ale wszystkie mają podobny skład i właściwości. Pikanteria ziarenek to zasługa alkaloidu – piperyny. To związek, który znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) i pomaga w leczeniu zaparć, nudności, wzdęć oraz nadmiernego wydzielania gazów. Piperyna jest także sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą. Naukowcy z uniwersytetu w Seulu udowodnili, że ten cenny składnik pieprzu ingeruje w działanie genów odpowiedzialnych za powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Zawarta w przyprawie piperyna sprawia także, że lepiej wchłaniamy witaminy z grupy B, selen i beta-karoten. Piperyna niewątpliwie wzmaga wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego), poprawia strawność pokarmu, jego wykorzystanie – a co za tym idzie przyspiesza metabolizm. Wzmaga wchłanianie leków i witamin. skład: Piperyna BioPerine 95% 10mg – opatentowany standaryzowany ekstrakt z czarnego pieprzu w ilości 10mg 95% piperyny w 1 tabletce; inne składniki: celuloza mikrokrystalistaliczna (substancja wypełniająca), skrobia ziemniaczana (stabilizator), sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu (substancje przeciwzbrylające).
Suplementy na odchudzanie
duoderm extra thin, ginkofar 240, variderm opinie, na robaka herbapol, clotrimazolum na łojotokowe zapalenie skóry, witaminy dla planujących ciążę, hydrokortison, liście manuka, lioton 1000 zel, infectvagin globulki
yyyyy